Guvernul ungar afirmă că politica „iresponsabilă” a Uniunii Europene față de imigrație a contribuit la creșterea intoleranței religioase în Europa de Vest, devenind o amenințare față de evrei, scrie Reuters.

Viktor OrbanFoto: Agerpres/EPA

Cabinetului premierului Orban a publicat această declarație, la o săptămână după ce premierul a câștigat detașat un al treilea mandat, pe baza unei campanii anti-imigrație și a unor atacuri dure la adresa magnatului evreu George Soros, născut în Ungaria, pentru promovarea politicii ușilor deschise față de imigranți.

Premierul conservator s-a prezentat drept un apărător al suveranității Ungariei și al valorilor creștine împotriva a ceea ce el numește „invazia„ migranților musulmani. Biroul său a folosit ocazia zilei ungare de comemorare a Holocaustului pentru a critica din nou politicile migratorii ale UE.

„E o singură cale de a contra întărirea îngrijorătoare a fenomenului antisemit ... Europa trebuie să revină la valorile provenite din tradițiile iudeo-creștine”, se arată în acest comunicat.

"Intoleranța religioasă care amenință Europa - și care este o consecință directă a politicii migratorii iresponsabile a Bruxellesului - s-a tradus în violențe fără precedent în jumătatea vestică a continentului”, arată comunicatul, făcând referire la numărul de atacuri ale militanților islamiști începând cu 2015.

Orban a pledat în repetate rânduri toleranță zero față de antisemitism, dar o serie de comentarii făcute anul trecut au stârnit nemulțumirea ereilor ungari, inclusiv laudele la adresa lui Miklos Horthy, care a condus Ungaria în perioada nazistă și a fost un aliat al lui Hitler. Acesta a suspendat deportarea evreilor doar în 1944, după ce o jumătate de milion de evrei au fost trimiși la camerele de gazare.