Un ziarist rus de investigații care a scris despre moartea mercenarilor de la Wagner Group în Siria a murit la spital, după ce a căzut de la etajul patru al clădirii în care locuia, anunță BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Maxim Borodin a fost găsit de vecini și dus la spitalul din Ekaterinburg, unde a murit. Oficiali locali afirmă că nu s-a găsit niciun bilet de sinucidere dar consideră deja drept improbabil un act criminal.

Un prieten al lui Borodin, Vyaceslav Bashkov, a declarat că ziaristul l-a sunat la 5 dimineața, în 11 aprilie, pentru a-i spune că un bărbat înarmat și în ținută de camuflaj se află în balconul său.

Borodin l-a sunat ulterior pentru a-i spune că s-a înșelat și că agenții de securitate participau la un exercițiu.

După ce a fost găsit grav rănit în fața imobilului, autoritățile regionale au declarat că ușa apartamentului său era încuiată pe interior.

Redactorul șef al Novyy Den, pentru care lucra Borodin, spune că acesta nu avea niciun motiv să se sinucidă și nu crede că moartea sa a fost un accident.

În ultimele săptămâni, ziaristul a scris despre mercenarii ruși cunoscuți drept "Wagner Group" și care ar fi murit în Siria în 7 februarie într-o confruntare cu forțele americane.

Potrivit șefului CIA, Mike Pompeo, „câteva sute” de mercenari ruși au murit în luptele din provincia Deir al-Zour. Acești mercenari ar fi participat într-un atac al forțelor guvernamentale împotriva unui cartier general al unei miliții aliate cu SUA, Forțele Democrate Siriene.

Acesta s-a ocupat și de investigarea unor scandaluri politice, inclusiv cel în care a fost implicată escorta belarusă Nastya Rybka, declanșat de o înregistrare video postată de opozantul nr 1 al Kremlinului, Alexei Navalny.

Hărțuirea ziariștilor din Rusia este un fapt comun. În ziua în care Maxim Borodin a fost găsit rănit, editorul unui ziar regional din Ecaterinburg a fost agresat.

Majoritatea presei din Rusia este controlată de stat. Rusia se clasează pe locul 83 într-un total de 100 de țări în ceea ce privește libertatea presei, potrivit Freedom House.