Sute de mii de susţinători ai independenţei Cataloniei au ieşit duminică pe străzile Barcelonei pentru a cere eliberarea liderilor separatişti catalani, scrie News.ro. Aproximativ 350.000 de persoane au blocat mai multe artere ale oraşului. Oamenii au fluturat steaguri şi s-au îmbrăcat în galben, culoarea asociată Cataloniei, în semn de protest faţă de arestarea liderilor separatişti pentru rolul lor în organizarea referendumului ilegal pentru independenţa regiunii în octombrie 2017.

Protest la BarcelonaFoto: Captura YouTube

Mulţi au scandat „Libertate pentru prizonierii politici!” în timp ce se adunau pe una dintre principalele străzi din Barcelona.

Marşul a fost organizat de o platformă care a fost înfiinţată în martie pentru a „apăra instituţiile catalane” şi „drepturile şi libertăţile fundamentale” ale cetăţenilor catalani.

Demonstraţiile au loc la zece zile după ce un tribunal din Germania a refuzat o cerere de extrădare pentru liderul separatist Carles Puigdemont şi l-a eliberat pe cauţiune.

Săptămâna trecută, totuşi, autorităţile spaniole au trimis noi informaţii în Germania în speranţa că vor dovedi că Puigdemont s-a folosit de violenţă, ceea ce ar justifica acuzaţiile de rebeliune şi ar permite extrădarea.

Din 16 octombrie 2017, liderii celor mai importante două grupări pro-independenţă, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, se află în închisoare, aşteptând să înceapă procesul în care sunt acuzaţi de rebeliune.

Alţi şase lideri separatişti se află în închisoare în Spania pentru rebeliune.

Guvernul conservator al Spaniei a decis să conducă în mod direct Catalonia după ce regiunea şi-a declarat independenţa în octombrie 2017 în urma unui referendum considerat ilegal.

Dacă un nou lider nu va fi ales până pe 22 mai, vor avea loc din nou alegeri locale.