​Locuitorii din Muntengru merg duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele, iar scrutinul este văzut ca un test pentru susţinerea populaţiei faţă de Uniunea Europeană, scrie News.ro, citând Politico. Candidatul pro-european Milo Dukanovic, care face parte din Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), este cotat în sondaje cu peste 50% din voturi, potrivit Reuters.

MuntenegruFoto: Wikipedia

Principalul său contracandidat, Mladen Bojanic, este un om de afaceri susţinut de mai multe partide, printre care şi grupări pro-ruse.

Funcţia de preşedinte este una în mare parte formală, dar Dukanovic a susţinut puternic atitudinea pro-europeană a ţării în mandatele sale anterioare ca prim-ministru şi preşedinte.

Dukanovic a ajutat Muntenegru să adere la NATO în 2017 şi a promis că va încheia cu succes discuţiile cu Bruxelles pentru a adera şi la Uniunea Europeană.

Muntenegru s-a alăturat poziţiei Uniunii Europene în 2014 şi a impus sancţiuni Rusiei. De asemenea, ţara a expulzat un diplomat rus după otrăvirea fostului spion rus, Sergei Skripal, în Marea Britanie.

Dacă niciun candidat nu va obţine cel puţin 50% din voturi, cetăţenii din Muntenegru vor merge să voteze din nou pe 29 aprilie.