Marea Britanie va studia opțiunile cu aliații ei dacă președinte Bashar al-Assad folosește din nou arme chimice asupra propriului popor în Siria, dar în acest moment nu este planificat nimic, a spus, duminică, ministrul de Externe Boris Johnson, relatează Reuters. Pe de altă parte, Ministrul francez de Externe crede că, după atacul occidentalilor, Rusia are obligația de a exercita presiune asupra lui Assad pentru a găsi o cale de ieșire din criza politică, relatează AFP.

Boris JohnsonFoto: AGERPRES

Johnson a susținut-o pe Theresa May în decizia ei ca Marea Britanie să se alăture Statelor Unite și Franței pentru a lovi depozitele cu arme chimice din Siria, spunând că este lucrul corect de făcut pentu a împiedica folosirea armelor chimice.

”Nu este nicio propunere pe masă în acest moment pentru alte atacuri pentru că până acum, slavă Cerului, regimul Assad nu a fost atât de nebun să lanseze un alt atac cu arme chimice”, a spus Johnson pentru BBC.

Franța consideră că de-acum înainte, rușii trebuie să facă presiuni asupra lui Assad să iasă din criză.

"Acum trebuie să sperăm că Rusia înțelege că, după răspunsul militar (...), trebuie să ne alăturăm eforturile pentru a promova un proces politic în Siria care să permită o ieșire din criză. Franța este disponibilă pentru a realiza acest lucru",a spus ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

În opinia şefului diplomaţiei franceze, prima etapă indispensabilă este ''de a începe cu un armistiţiu care să fie într-adevăr respectat de această dată, cum cer rezoluţiile Consiliului de Securitate '' al ONU.