Mii de maghiari au protestat sâmbătă la Budapesta împotriva a ceea ce organizatorii numesc un sistem electoral nedrept care i-a oferit premierului Viktor Orban o altă victorie la alegeri după o campanie de ură față de imigranți, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orban a câștigat un al treilea mandat de premier la alegerile de duminica trecută, după ce mesajul campaniei anti-imigrație a asigurat o majoritate puternică în Parlament pentru partidul său de guvernământ Fidesz, acordându-i două treimi din mandate pe baza rezultatelor preliminare.

Într-o postare pe Facebook înainte de protest, organizatorii au cerut o renumărare a voturilor, o presă liberă, o nouă lege electorală, precum şi o cooperare mai eficientă a partidelor de opoziţie.

”Sistemul electoral al Fidesz și campania de ură a guvernului a împins majoritatea într-o minoritate (parlamentară)”, arată mesajul de pe Facebook al organizatorilor.

Mulţi dintre protestatari au fluturat steagul naţional al Ungariei în timpul marșului care a pornit de la Opera din Budapesta către Parlament.

Protestatarii au scandat în nenumărate rânduri ”Viktator!”