Serviciul militar de informații al Rusiei îi spiona pe Serghei Skripal și pe fiica lui, Iulia, cu cel puțin cinci ani înainte de atacul cu agentul neurotoxic, în luna martie, a spus consilierul pe securitate națională al premierului Marii Britanii, relatează Reuters.

Serghei si Iulia SkripalFoto: Captura BBC

Conturile de email ale Iuliei Skripal au fost ținta specialiștilor cinbernetici ai Serviciului militar de Informații al Rusiei GRU încă din 2013, a spus Mark Sedwill într-o scrisoare adresată, vineri, secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sedwill a mai spus în scrisoare, care a fost publicată de guvern, că ”este foarte posibil ca serviciile de informații ale Rusiei să fi văzut într-o parte dintre trădătorii săi ca pe ținte legitime pentru asasinare”.

Skripalii au fost ținta unui atac cu agent neurotoxic care i-au lasat pe ambii în stare critică pentru mai multe săptămâni. Premierul britanic Theresa May a spus că este foarte posibil ca Moscova să fie în spatele atacului.

Moscova acuză Londra că a ”deformează” concluziile Organizației pentru interzicerea armelor chimice, în afacerea Skripal.

”Niște oameni politici ca Boris Johnson încearcă încă o dată să deformeze realitatea afirmând că conluziile OIAC înseamnă validarea tuturor tezelor Marii Britanii fără excepție”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferințe de presă.

”OIAC nu a făcut decât să confirme compoziția subtanței chimice”, a adăugat el.