Occidentul continuă să analizeze opțiunile militare pentru a pedepsi regimul sirian, pe care îl acuză de un atac chimic la Douma, preocupat de evitarea unei escaladări cu Rusia, care agită spectrul unui „război”în caz de lovituri aeriene, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească din nou vineri, la cererea Moscovei. Președintele american Donald Trump nu luase încă „decizia finală” joi în ceea ce privește declanșarea loviturilor pentru a pedepsi Damascul, potrivit purtătoarei sale de cuvânt.

"Prioritatea este să evităm pericolul unui război” între Statele Unite și Rusia, a afirmat joi ambasadorul rus la ONU, Vasily Nebenzia. Moscova, aliată cu președintele sirian Bashar al-Assad, menține trupe în Siria.

"Încercăm să oprim masacrarea inocenților”, a explicat joi ministrul american al Apărării, Jim Mattis, evocând în fața Congresului perspectiva unor lovituri iminente din partea americanilor, francezilor și, posibil, a britanicilor.

Cu toate acestea, „pe plan strategic, chestiunea este de a ști cum să evităm o escaladare în afara controlului, dacă înțelegeți ce vreau să spun”, a adăugat el, lăsând să se întrevadă reticențele în declanșarea loviturilor.

Președintele american a continua joi discuțiile cu aliații săi, părând să temporizeze, după ce anunțase în mai multe rânduri la începutul săptămânii lovituri împotriva Damascului.

În cursul serii, un purtător de cuvânt din Downing Street a confirmat că Trump și May au avut o discutie telefonică.

Londra rămâne prudentă

Dar Londra rămâne prudentă în fața unei participări la eventuale represalii, preferând „coordonarea unui răspuns internațional” în fața unei opțiuni care divizează profund opinia publică și clasa politică din Marea Britanie.

Joi, președintele francez Emmanuel Macron a rămas și el evaziv în ceea ce privește calendarul unei eventuale intervenții militare, asigurând însă că are „dovada” implicării regimului lui Bashar al-Assad în prezumtivul atac chimic soldat cu 40 de morți, potrivit ONG-urilor locale, din 7 aprilie, la Douma, la porțile Damascului.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că este „evident” că regimul sirian dispune încă de un arsenal chimic, subliniind însă că Berlinul nu va participa la acțiuni militare împotriva Damascului.

"Să nu fim surprinși dacă, la final, furia războinică afișată în această săptămână de Trump în ceea ce privește Siria se termină cu un acord cu Rusia pentru strângerea lanțului lui Assad și suspendarea operațiunilor planificate la Deraa și Idleb (ultimele enclave rebele siriene)", a comentat pe Twitter Nicholas Heras, analist la fundația americană Jamestown.

Kremlin a asigurat că linia specială de comunicații între militarii ruși și americani, destinată evitării incidentelor, este încă „activă și folosită de cele două părți”.

Potrivit căștilor albe și ONG-ului medical Syrian American Medical Society, peste 40 de persoane au fost ucise la Douma în 7 aprilie, în preziua unui acord de evacuare gestionat de Rusia, și peste 500 rănite, în special pentru „dificultăți respiratorii”.

Armata rusă, care intervine din septembrie 2015 în sprijinul forțelor guvernamentale, a anunțat joi că steagul guvernului sirian a fost implantat la Douma, marcând cucerirea „în totalitate a regiunii Ghouta estică” de către regimul sirian.