​Președintele filipinez Rodrigo Duterte a amenințat o procuroare a Curții Penale Internaționale că dacă va desfășura vreo activitate în țara lui o va aresta pentru că Filipine nu mai este membră a CPI așa că nu are dreptul să facă vreo anchetă, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Criticând fapul că există o conspirație internațională prin care este prezentat drept ”un nemilos și crud dușman al drepturilor omului”, Duterte a retras FIlipine din CPI luna trecută și a promis că va continua războiul împotriva drogurilor.

Procuroarea Fatou Bensouda a anunțat în februarie demararea unei cercetări preliminare la sesizarea unui avocat filipinez ce îl acuză pe Duterte și alți înalți oficiali de crime împotriva umanității să că uciderea infractilor a devenit o politică guvernamentală.

”Care este autoritatea ta acum? Dacă nu suntem membri ai Tratatului, de ce ești în această țară? NU poți să desfășori nicio procedură aici fără o bază. Este ilegal și te voi aresta”, a spus Duterte jurnaliștilor, vorbind la adresa lui Bensouda.