Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat că o misiune specială de anchetă se afla în drum către Siria şi că va începe să ancheteze presupusul atac chimic de la Duma începând de sâmbătă, relatează The Associated Press.

Sigrid Kaag, sefa Misiunii ONU-OIAC in SiriaFoto: ONU

Echipa OIAC va încerca să stabilească dacă au fost folosite şi ce fel de substanţe chimice au fost folosite în atacul din weekendul trecut, a anunţat joi într-un comunicat organizaţia, cu sediul la Haga.

Occidentalii atribuie forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad atacul din weekend de la Duma. Damascul şi Moscova resping aceste acuzaţii.

”MASACRU CHIMIC”

Pe de altă parte, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin despre ultimele evoluţii din Siria şi au convenit să rămână în contact strâns, au declarat joi oficiali turci de rang înalt de preşedinţie.

Cei doi lideri au discutat la telefon după ce Erdogan a anunţat că va discuta cu Putin despre modalităţi de a pune capăt ”masacrului chimic” din Siria.

Erdogan a criticat atât Statele Unite, cât şi Rusia, pe care le-a acuzat că ”se bazează pe puterea lor militară” şi că transformă Siria într-un ”teren de luptă corp la corp virtual”.

El a subliniat că relaţiile tradiţionale ale Turciei cu Occidentul şi relaţiile tot mai puternice cu Rusia şi Iranul nu reprezentă un obstacol pentru Ankara în a le arăta erorile pe care le comit.

NATO: ”CEI VINOVAŢI SĂ DEA SOCOTEALĂ”

Tot joi, Alianţa Nord-Atlantică a îndemnat joi Rusia şi Iranul să se asigure că unor observatori internaţionali şi unui personal medical li se oferă acces la locul şi în zona presupusului atac chimic din Siria.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat pentru presă că, în afară de preşedintele Bashar al-Assad, Alianţa vrea ca ”susţinătorii (regimului) Iranul şi Rusia să facă acest lucru posibil - să permită unor observatori internaţionali, dar şi o asistenţă medicală în zonă”.

Stoltenberg a precizat că aliaţii din NATO se consultau cu privire la modul în care să răspundă presupusului atac chimic.

”Este important ca cei vinovaţi să dea socoteală”, a subliniat secretarul general al NATO.

Activişti din opoziţia siriană şi medici afirmă că peste 40 de persoane au fost ucise într-un presupus atac chimic, în weekendul trecut, la Duma, la acea vreme ultima enclavă rebelă în Ghouta de Est. Guvernul sirian a respins aceste acuzaţii.

Armata rusă a anunţat că forţele guvernamentale au preluat controlul asupra oraşului Duma.

”POLIŢIST MONDIAL”

Rusia a avertizat Statele Unite şi pe aliaţii acestora să nu-şi asume un rol de ”poliţist mondial” prin represalii faţă de ceea ce Moscova denunţă drept acuzaţii false cu privire la recurgerea la armament chimic în Siria.

Liderii occidentali nu au autoritatea să fie ”anchetatori, procurori şi călăi”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ea a catalogat drept false acuzaţiile potrivit cărora forţe siriene au comis atacul chimic, însă a aprecoat că este necesar ca OIAC să ancheteze în acest sens.

Rusia le va asigura securitatea acestor observatori, a anunţat Zaharova.

Ea a îndemnat de asemenea la o detensionare a situaţiei şi a avertizat Occidentul să se gândească atent înainte să întreprindă orice acţiune.

”OCUPANŢI AMERICANI”

Un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, Ali Akbar Velayati, şi-a exprimat speranţa ca forţele siriene ”să respingă ocupanţii americani” din nord-estul Siriei, după ce acestea recuceresc celelalte zone din ţară de la rebeli.

Velayati a anunţat joi, la Damasc, că a vizitat Ghouta de Est miercuri, şi a catalogat preluarea controlului asupra periferiei din estul capitalei siriene drept una dintre cele mai importante victorii în cei peste şapte ani de război civil.

Iranul este un aliat regional-cheie al lui al-Assad şi a trimis mii de militari şi membrii ai unor miliţii să susţină forţele siriene.

Velayati şi-a exprimat speranţa ca provincia Idleb, aflată în mare parte sub controlul unor combatabţi din Al-Qaida, să reprezinte următoare victorie a forţelor guvernamentale.

Forţele lui al-Assad ar trebui, după aceea, să lanseze o ofensivă la est de Eufrat, unde se află forţe kude împreună cu susţinătorii lor americani, a îndemnat el.

”Noi sperăm ca măsuri majore şi extinse să fie întreprinse mai târziu în vederea eliberării acestei zone şi respingerii ocupanţilor americani”, a declarat Velayati .

”MINCIUNI”

Ameninţările occidentale cu atacuri contra Siriei, ca represalii faţă de presupusul atac chimic la Duma, au la bază ”minciuni” şi vizează să submineze recenta avansare a forţelor în apropiere de Damasc, a denunţat preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Statele Unite şi aliaţii lor ameninţă cu o acţiune militară, în urma presupusului atac chimic din weekend, pe care-l atribuie forţelor guvernamentale, soldat cu peste 40 de morţi şi peste 500 de răniţi, potrivit unor activişti din opoziţie şi medici. Damascul a respins aceste acuzaţii.

Occidentalii se dezlănţuie după ce-au pierdut ”pariul” pe forţele opoziţiei în Ghouta de Est, la periferia Damascului, a denunţat joi al-Assad.

Ameninţările occidentale pun în pericol pacea şi securitatea internaţionale, a apreciat el, iar o acţiune militară va contribui doar la o ”destabilizare şi mai mare” a regiunii.

Al-Assad a făcut aceste declaraţii în cursul unei întâlniri cu Ali Akbar Velayati.