Viitorul secretar de Stat american Mike Pompeo a încercat joi, în cadrul audierii sale în Congres, să scape de eticheta de ”adept al liniei dure”, însă şi-a afişat fermitatea faţă de rivalii Statelor Unite, în plină confruntare cu Rusia pe tema Siriei, relatează AFP, citată de news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Director al CIA de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, la începutul lui 2017, el a fost numit în martie şeful diplomaţiei americane de către preşedintele Statelor Unite, atunci când acesta l-a destituit pe Rex Tillerson, considerat mai moderat în politica externă decât miliardarul republican.

În cazul în care este confirmat în funcţie de către Comisia de Politică Externă din cadrul Senatului - un obstacol pe care acest fost ales republican din Kansas ar urma să-l treacă fără prea mare dificultate -, şeful spionilor care a ştiut să-i câştige încrederea preşedintelui se va trezi în faţa unei serii de crize şi de termene foarte delicate.

În afară de Siria şi Rusia, Donald Trump urmează să decidă, până la jumătatea lui mai, dacă ”rupe” sau nu acordul în dosarul nuclear iranian din 2015, iar apoii se întâlneşte, până la începutul lui iunie, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un într-un summit istoric de la care Washingtonul speră să deschidă calea unei dezarmări nucleare a Phenianului.

În toate aceste dosare, Mike Pompeo, în vârstă de 54 de ani, este prezentat ca un dur, mai pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele decât era foarte ştersul Tillerson. La conducerea celei mai cunoscute agenţii de spionaj din lume, el a pledat pentru o CIA ”agresivă, brutală, implacabilă şi nemiloasă”, mai ales faţă de Iran şi Coreea de Nord.

În declaraţiile sale preliminare, în faţa senatorilor, el a dat asigurări că nu este nici ”durul” şi nici ”adeptul războiului” pe care-l prezintă adesea presa.

”Războiul este întotdeauna şi trebuie să fie întotdeauna un ultim recurs”, a spus acest fost militar.

”Aş prefera să ating obiectivele preşedintelui în politica externă printr-un efort diplomatic constant, mai degrabă decât trimiţând nişte tineri la război”, a dat el asigurări.

”GREŞELILE TRECUTULUI”

Opoziţia democrată este interesată de viziunea lui Pompeo despre politica externă a lui Trump, prezentată de către senatorul Robert Menendez ca ”ghidată de impuls şi nu de strategie” şi ”care a lăsat America izolată şi singură”.

Republicanul Bob Corker, preşedintele Comisiei de Politică Externă a apreciat că rolul său ar trebui să fie să-l încadreze pe preşedinte, pe ale cărui atitudine şi declaraţii gălăgioase le-a criticat adesea.

Viitorul secretar de stat şi-a detaliat viziunea cu privire la principalele dosare care-l aşteaptă pe viitorul său birou, Foggy Bottom, tentacularul Departament de Stat, aflat în inima Washingtonului.

Pompeo, care la conducerea CIA a evocat un posibil nou atac cibernetic rus vizând alegerile legislative americane din noiembrie - după amestecul în alegerile prezidenţiale din 2016 denunţat de serviciile americane de informaţii - consideră că Rusia continuă ”să acţioneze în mod agresiv”.

Însă ”politica moderată” faţă de Moscova ”s-a terminat”, promite el.

”Debarasarea lumii de o Coree de Nord nucleară” este ”misiunea diplomatică cea mai importantă a Departamentului de Stat”, afirmă viitorul secretar de Stat, dând asigurări că s-a pregătit în vederea viitorului summit Trump-Kim pentru ”a nu repeta greşelile trecutului”.

Afişându-şi fermitatea faţă de ”atitudinea periculoasă” a Iranului, acest critic al acordului încheiat de administraţia democrată a lui Barack Obama - cu scopul de a evita ca Teheranul să se doteze cu bomba atomică - face din acest dosar o ”prioritate personală”.

El vrea să colaboreze cu ”partenerii” europeni ai Statelor Unite ”pentru a vedea dacă mai este posibilă o îmbunătăţire” a acordului - în lipsa căreia Trump a promis o retragerea americană şi o întoarcere la sancţionarea Iranului.

În ceea ce priveşte China, el spune că îşi doreşte un parteneriat ”mai fructuos”, în contextul în care planează spectrul unui război comercial cu Beijingul.

Mike Pompeo a lăudat, de asemenea, meritele diplomaţilor americani, în contextul în care Rex Tillerson a fost acuzat adesea de lipsă de respect faţă de ei, şi a promis să acopere numeroase posturi încă vacante la conducerea departamentului.

Mike Pompeo, născut în California, a înfiinţat o companie de inginerie în Kansas, după ce a servit cinci ani în armată, iar apoi a intrat în politică, în 2010.

Ales în Camera Reprezentanţilor, el a ieşit în prim-plan mulţumită luptei dure duse de republicani împotriva lui Hillary Clinton în ancheta cu privire la atentatul de la Benghazi, în care a fost ucis ambasadorul Statelor Unite în Libia, în 2012.