Un copil s-a născut în China la patru ani după moartea părinților săi, după ce bunicii au reușit să recupereze un embrion care a fost ulterior implantat la o mamă purtătoare, scrie presa chineză, preluată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Copilul, botezat "Tiantian", s-a născut în 9 decembrie, a scris în această săptămână ziarul Xinjingbao (Beijing News). "Zâmbește tot timpul. Are ochii mamei sale dar seamănă mai degrabă cu tatăl său”, a declarat una dintre bunici.

Părinții săi, Shen Jie și soția sa Liu Xi, urmau un tratament împotriva infertilității când au murit în 2013 într-un accident rutier.

Cei patru bunici au dus o luptă îndelungată pentru a obține posesia embrionilor fertilizați într-un spital din Nankin (est). Mamele purtătoare sunt interzise în China astfel încât bunicii au mers în Laos.

„Ne-am gândit întâi să mergem cu avionul, dar toate companiile aeriene au refuzat la bord flaconul de azot lichid în care se aflau cei patru embrioni”, a povestit un specialist în fertilizare care a ajutat cele două familii.

Prețiosul flacon a ajuns deci în Laos cu mașina, iar apoi mama purtătoare a venit în China să nască. Bebelușul a rămas două săptămâni în spital, timp în care cei patru bunici au dovedit prin teste ADN gradul de rudenie.

Acest eveniment a stârnit ample dezbateri pe rețelele sociale din China, unde numeroși comentatori au cerut legalizarea mamelor purtătoare.

Începând cu 2016, chinezii au dreptul la doi copii, după trei decenii de politică a copilului unic.

Unul dintre bunicii copilului a declarat că așteaptă ca acesta să mai crească pentru a-i explica ce s-a întâmplat cu părinții săi. "Până atunci, îi spunem că trăiesc în străinătate".