Omul forte al Azerbaidjanului în ultimii 15 ani, Ilham Aliev, a fost reales pentru un al patrulea mandat, care îi prelungește puterea până în 2025, cu 86% din voturi, potrivit rezultatelor definitive publicate joi, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au spus însă că alegerile au fost marcate de „nereguli grave” și de o „absență a pluralismului.

Aliev, a cărui victorie nu era pusă la îndoială de nimeni, a obținut 86,03% din voturi, după numărarea tuturor buletinelor de vot, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Împotriva sa au candidat șapte persoane necunoscute marelui public și care au jucat rolul de figuranți.

Rata de participare a fost de 74,5%, dar organizațiile de apărare a drepturilor omului și opozitția pune la îndoială aceste cifre.

Ilham Aliev, 56 de ani, va rămâne astfel la putere cel puțin până în 2025. A fost ales pentru prima oară în 2003 în această fostă republică sovietică bogată în hidrocarburi, urmându-i la putere tatălui său Heydar, un fost ofițer local al KGB care conducea țara din 1969 și s-a menținut la putere până la moarte, în 2003.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primul lider extern care l-a felicitat.

El a fost urmat joi de președintele rus Vladimir Putin care a salutat „victoria convingătoare care confirmă înalta autoritate politică” a liderului azer.