Deşteaptă-te, maghiare! Ne cheamă libertatea! - cu acest slogan va fi organizat un protest, sâmbătă după-amiază, la Budapesta, ca urmare a obţinerii de către FIDESZ unei noi majorităţi de două treimi. Peste 21 de mii de oameni au semnalat deja participarea lor la protest şi încă aproximativ 58 de mii s-au interesat de această acţiune, potrivit informaţiilor privind acest eveniment, postat pe pagina de socializare Facebook, potrivit Rador, care citeaza Nepszava.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protestul a fost anunţat cu câteva ore după obţinerea unei noi majorităţi de două treimi de către FIDESZ. Printre revendicările protestului figurează şi renumărarea voturilor. Unul din organizatorii protestului a rezumat cauzele şi intenţiile acestei mişcări: "Noi trebuie să ne decidem viitorul şi nu un sistem electoral inechitabil. În această situaţie răspunsul nostru este mulţimea". "În locul unei campanii de instigare la ură vrem o dezbatere pe fond".

"O ţară independentă are nevoie de o presă independentă. În era digitală, presa este cel mai mare atu al puterii, vom boicota propaganda din mass-media". "Tinerii au două posibilităţi: ori imigrarea, ori revoluţia. Noi am ales!", "Să nu lăsăm să se suprapună concepţiile 'puterea şi actualul guvern'. Trebuie să se renunţe la legile organice. După modelul Americii, nimeni nu ar trebui să exercite mai mult de două mandate".

"Fără tineri nu există ţară, nu există viitor". "Aceaste alegeri se referă la patru ani, aceaste alegeri au decis orientarea spre Est şi ultimele finisaje ale statului iliberal".În noaptea alegerilor, la Budapesta au avut loc mai multe mişcări spontane. De mai multe ori s-au adunat grupuri mai mici în Piaţa Kossuth, respectiv s-a încercat ocuparea Pieţei Oktogon. Mulţi protestatari au fost legitimaţi de poliţişti, iar unii au fost chiar reţinuţi.