Maxilarul masiv al unui ihtiozaur, vechi de 205 milioane de ani, a fost descoperită în sud-vestul Angliei, conferindu-i reptilei titlul de "unul dintre cele mai mari animale care au trăit vreodată" - aproape de dimensiunea unei balene albastre, scrie Fox News.

IhtiozaurFoto: Google

Descoperirile, publicate în revista PLOS, arată că ihtiozaurul, prima reptilă complet adaptată la viață acvatică, a trăit în preajma perioadei de dispariție triasică târzie și ar putea reprezenta cea mai mare fosilă a unui ihtiozaur găsită vreodată.

Experții estimează că trunchiul unui ihtiozaur măsura aproximativ 26 de metri în lungime. Balenele albastre pot ajunge la aproape 30 de metri în lungime și cântăresc până la 181 de tone, femelele depășind în general bărbații.

"Cele mai mari exemplare de ihtiozaur au trăit în perioada Triasică târzie (cu aproximativ 235-200 milioane de ani în urmă), iar oasele izolate, incomplete ar putea fi ușor confundate cu cele ale dinozaurilor din cauza dimensiunilor lor", potrivit cuprinsului studiului.