Echipa unui post de televiziune din Rusia a fost dată afară din spitalul în care se află în continuare internat fostul agent dublu Serghei Skripal, în Salisbury (Anglia), după ce a încercat să arunce semne de îndoială asupra acestui caz de otrăvire comis cu un puternic agent neurotoxic de proveniență rusească, relatează The Telegraph.

Postul rus REN TV, in spitalul din SalisburyFoto: Captura video The Telegraph

Un reporter și un cameraman de la televiziunea rusă REN TV au fost opriți de agenții de pază ai spitalului și rugați să șteargă filmarea, după ce au fost prinși umblând nestingheriți pe coridoare, la Spitalul districtual Salisbury.

Într-o aparentă încercare de a demonta acuzațiile guvernului de la Londra potrivit cărora Rusia se află în spatele tentativei de asasinare a fostului spion și a fiicei sale Iulia, REN TV a susținut că imaginile surprinse de echipa sa arată că autoritățile britanice au luat puține măsuri evidente pentru a asigura securitatea lui Skripal.

Însă surse din cadrul serviciului britanic de sănătate, NHS (National Health Service), au respins aceste temeri, precizând că nu s-a pătruns în nicio zonă securizată sau în vreun salon de pacienți.

Reportajul difuzat miercuri de televiziunea rusă vine la o zi după ce s-a anunțat că Iulia Skripal (33 de ani) a fost externată din spital luni seară. Mutarea sa într-o locație secretă, la peste cinci săptămâni de când a fost internată în stare gravă ca urmare a expunerii la un agent neurotoxic, a dus la acuzații din partea Ambasadei ruse cum că tânăra a fost răpită.

Medicii de la spitalul din Salisbury au precizat că Iulia Skripal și tatăl său Serghei (66 de ani) au răspuns "excepțional de bine" la tratament și că e de așteptat ca și el să fie externat în viitorul apropiat.

Prognosticul în cazul celor doi era sumbru și se credea că nu vor supraviețui după ce au fost expuși la neurotoxina Noviciok, despre care guvernul britanic spune că e fabricată în cadrul programului militar rus de dezvoltare de arme chimice. Însă Moscova și susțînătorii săi din mass-media puternic controlată de stat au contestat în mod repetat versiunea prezentată de Londra.