Israelul a publicat miercuri date legate de numărul total al evreilor care trăiesc în lume, afirmând că în 2018 sunt mai puțini evrei decât erau în 1939, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie AFP.

IsraelFoto: Smile Media

Statul evreu marchează începând de miercuri seara ziua Amintirii Shoahului, termen care desemnează exterminarea a șase milioane de evrei de către regimul nazist.

În 1939, în întreaga lume trăiau 16,6 milioane de evrei.

Potrivit unui studiu realizat de Biroul pentru statistica, în cooperare cu Centrul de studii iudaice contemporane al Universității ebraice din Ierusalim, în lume trăiesc în prezent circa 14,5 milioane de evrei.

Israelul este țara în care trăiesc cei mai mulți evrei, 6,4 milioane, față de mai puțin de 450.000 în 1939, urmată de Statele Unite (5,7 milioane) și Franța, cu puțin peste 450.000 de persoane, potrivit acestui studiu.

În alte șase țări trăiesc peste 100.000 de evrei: Canada, Marea Britanie, Argentina, Rusia, Germania și Australia.

Nu au fost precizate criteriile după care a fost stabilită ascendența evreiască. Aceste criterii sunt adeseori subiectul controverselor și estimările mărimii populației evreiești variază în funcție de acest lucru.