Șeful serviciului de informații din Germania a declarat miercuri că este foarte probabil ca guvernul rus să fie în spatele atacului cibernetic asupra sistemului informatic german, deși a admis că nu poate fi sigur 100 la sută, relatează Reuters.

Atac ciberneticFoto: Flickr

Hans-Georg Maassen le-a spus reporterilor că autoritățile germane monitorizează atent situația după ce a atacul cibernetic a fost descoperit în decembrie anul trecut, fără a produce însă daune.

Potrivit oficialului german nu există dovezi care să lege atacul de grupul rusesc de hackeri care a fost responsabil de atacul cibernetic din mai 2015 asupra camerei inferioare a Parlamentului german și asupra Comitetului Partidului Democrat din SUA înaintea alegerilor prezidențiale din 2016.

Cu toate acestea, Maassen a spus că atacul a fost considerat o amenințare persistentă de către autoritățile germane, o sintagmă utilizată de experți pentru a defini o acțiune complexă și sofisticată care poate fi întreprinsă doar de către entități aparținând structurilor guvernamentale.

"Din informațiile noastre a rezultat că atacul are la bază entități din Rusia," a susținut Maassen. "Nu putem spune cu precizie de 100 la sută că atactorul are sediul în Moscova și că aparține unei agenții guvernamentale, dar probabilitatea este foarte mare", a adăugat el.

Procurorul general al Germaniei investighează cazul sub suspiciunea de spionaj.

Guvernul rus a respins acuzațiile potrivit cărora s-ar afla în spatele atacului.