Nou episod al războiului comercial pe care îl poartă Washingtonul și Beijingul: China a făcut plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) contra deciziei Statelor Unite de a aplica importurilor de oțel și aluminiu noi taxe, de 25% și respectiv de 10%.

HotNews.roFoto: Hotnews

Beijingul a cerut, pe 5 aprilie, “deschiderea unei consultări cu guvernul Statelor Unite”, potrivit unui document al OMC datat 10 aprilie. Consultările, care pot dura mai mulți ani, constituie prima etapă a procesului de rezolvare a conflictelor comerciale prevăzut de OMC, potrivit Rador, care citeaza France24.

În principiu, apărătorul trebuie să răspundă cererii în zece zile. Consultările au loc de obicei la Geneva și sunt confidențiale. Dacă această fază a consultărilor eșuează, reclamantul poate cere Organului de reglementare a diferendelor al OMC să arbitreze litigiul. În opinia Chinei, aceste noi taxe, care au intrat în vigoare de la 23 martie, contravin regulilor OMC, căci ele se aplică “tuturor țărilor cu excepția Canadei, Mexicului, Australiei, Argentinei, Coreii de Sud, Braziliei și Uniunii Europene”.

O lună de conflict

Acest conflict comercial durează – în curând – de o luna. Pe 22 martie, administrația Trump a anunțat că Statele Unite vor impune noi taxe pe importurile chinezești în valoare de circa 60 de miliarde de dolari, ca represalii la “furtul de proprietate intelectuală” cu scopul de a proteja întreprinderile americane. Ca măsură de retorsiune, Beijingul a declanșat pe 2 aprilie măsuri punitive față de 128 de produse americane.

Pe 3 aprilie, Statele Unite au publicat o listă provizorie de produse chinezești susceptibile a fi supuse noilor taxe. Această listă, care vizează importuri reprezentând “aproximativ 50 de miliarde de dolari”, țintește produse din diferite sectoare printre care aeronautica, tehnologiile informației și comunicării sau robotica și mașinile. Beijingul a răspuns cu propria lista vizând importuri cu aceeași valoare anuală: 50 de miliarde de dolari.

Washington a amenințat ca răspuns să dubleze miza. China se gândește de altfel la posibilitatea unei deprecieri a yuanului ca mijloc de presiune asupra Statelor Unite, relatează Bloomberg, luni.