Franța: Președintele Macron anunță că vrea să repare legătura deteriorată cu Biserica și stârnește reacții vehemente, în special din partea stângii

de Robert Mihailescu     HotNews.ro
Miercuri, 11 aprilie 2018, 1:49 Actualitate | Internaţional


Emmanuel Macron
Foto: Wikimedia Commons - Aron Urb
Președintele Emmanuel Macron a provocat o avalanșă de reacții indignate în Franța, în special pe zona de stânga, după ce a declarat că dorește să „repare” legătura „deterioarată” dintre Biserică și stat, într-o țară puternic ancorată în principiul laicității, scrie AFP.

Într-un discurs fluviu în fața Conferinței episcopilor, luni seara, președintele a spus că vrea să „repare” legăturile dintre Biserică și stat prin intermediul unui „dialog al adevărului”. 

Într-o țară în care principiul laicității a fost stabilit încă din 1905 privind separarea bisericii de stat, aceste declarații au declanșat imediat un torent de reacții vehemente.

Fostul premier sociaist Manuel Valls a reamintit într-un un tweet ca „laicitatea este Franța”.

"Laicitatea este bijuteria noastră. Iată ce ar trebui să apere un președinte al republicii", a scris tot pe Twitter noul șef al Partidului Socialist, Olivier Faure.

Președintele Franței nesupuse (stanga radicală) a criticat un discurs „iresponsabil”. "#Macron în plin delir metafizic. Insuportabil. Așteptam un președinte, auzim un pastor”, a spus Jean-Luc Mélenchon.

Marți dimineața, Gérard Collomb, ministru de Interne și responsabil pentru relația cu cultele, l-a sprijinit pe Emmanuel Macron. "Ceea ce a spus: la om, nu e doar materia, există și o căutare a absolutului, a spiritualității, a da un sens vieții. Este poate o tonalitate nouă dar care nu nu se rupe deloc de marile principii ale laicității".

Franța este, potrivit legii din 1905, o republică laică, cu un stat neutru, separat de religii. 

Acest principiu este susținut de numeroși francezi. Potrivit unui sondaj publicat în 2017 de institutul WinGallup, 50% dintre francezi se declară atei sau fără religie, față de 45% care se declară religioși.

Dar tema este adeseori un subiect de dezbateri aprinse, legate de anumite manifestări publice ale credinței musulmane sau de moștenirea creștină a țării. 


208 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Laicitate (Miercuri, 11 aprilie 2018, 2:24)

    mitg [utilizator]

    "Laicitatea este bijuteria noastră. Iată ce ar trebui să apere un președinte al republicii"

    Dar pana se servesc exclusiv meniuri halal prin scolile din Saint Denis, ca doar daca asta se cere ...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version