Theresa May s-a alăturat, marți, președintelui american Donald Trump și liderului francez Emmanuel Macron, avertizând că vor răspunde atacului cu gaz din Siria pentru a susține interzicerea globală a utilizării armelor chimice, potrivitThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

În apeluri telefonice separate, cei trei aliați au fost de acord să colaboreze strâns pentru a se asigură că regimul și sustinătorii acestuia sunt ținuți sub control.

Primul ministru se confruntă cu presiuni crescânde din partea deputaților conservatori pentru a sprijini demersurile conduse de SUA împotrivă regimului președintelui sirian, Bashar al-Assad, după presupusul atac chimic din Douma, care a ucis zeci de oameni.

Anterior, ea a prezidat o întâlnire de înalți oficiali și miniștri ai serviciilor de informații de la așa-numitul "cabinet de război" în cadrul căreia s-a discutat despre criză care împinge SUA și Rusia mai aproape de o confruntare directă cu Orientului Mijlociu.

Deși riscul unei escaladări militare în Siria pare mai ridicat ca niciodată, o confruntare directă este puțin probabilă între Moscova și Washington, care par să prefere schimburile de cuvinte și altercațiile prin interpuși, cred experții ruși interogați de AFP.

"Moscova înțelege bine că o lovitură (împotriva forțelor americane) va antrena o ripostă și nu e sigur că Rusia va ieși învingătoare dintr-un astfel de conflict", explică analistul specializat în conflictul sirian Alexei Malashenko.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a spus că: "Au fost de acord că atacurile cu arme chimice din Siria sunt complet condamnabile și, dacă sunt confirmate, reprezintă dovezi suplimentare ale cruzimii îngrozitoare a regimului Assad împotrivă propriului popor. Ei au convenit că vor continuă să colaboreze strâns cu partenerii internaționali pentru a se asigură că cei responsabili au fost puși sub observație."

Statele Unite "depun eforturi pentru un vot" marţi asupra ultimului lor proiect de rezoluţie instituind un mecanism de anchetă internaţional privind folosirea de arme chimice în Siria, care, în opinia Rusiei, conţine "elemente inacceptabile", potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

"De la Consiliul de Securitate lumea se aşteaptă să acţioneze" şi "Statele Unite au luat în considerare mai multe observaţii ruse în proiectul lor de text", a subliniat un diplomat sub protecţia anonimatului. Washingtonul "este pregătit să lucreze cu toţi membrii Consiliului pentru a găsi un consens", însă "are nevoie să se mişte rapid" în legătură cu acest subiect, a precizat el, potrivitAgerpres.

Donald Trump a promis decizii majore în următoarele "24/48 de ore" în urma presupusului atac chimic din Siria.