Președintele polonez Andrzej Duda a cerut marți Moscovei să restituie epava avionului prezidențial polonez Tupolev 154 care s-a prăbușit în 10 aprilie 2010 la Smolensk, în estul Rusiei, ucigându-l pe președintele Lech Kaczynski și alte 95 de persoane aflate la bord, scrie AFP.

Tusk si Putin la SmolenskFoto: archive.premier.gov.ru

"Epava avionului, cea mai importantă dovadă, se află în continuare în Rusia și autoritățile rusești nu vor să o restituie, ceea ce este ilegal după mine, deoarece avionul aparținea Poloniei", a declarat președintele Duda, după ce a depus o coroană la mormântul președintelui Kaczynski în cripta castelului regal din Wawel, din Cracovia (sud).

"Avionul este de fabricație rusească dar aparține Poloniei. Un bun care aparține Poloniei trebuie returnat Poloniei. Ne putem pune întrebarea de ce Rusia nu vrea să restituie epava", a adăugat el, lăsând să se înțeleagă că nu exclude teza unui atentat împotriva președintelui Kaczynski.

Partidul Dreptate și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului președinte, pledează pentru teza unei explozii, care a fost însă exclusă de comisia de ancheta precedentă, creatp de guvernul liberal al lui Donald Tusk și care a invocat condițiile meteo nefavorabile.

Rusia refuză să predea epava, afirmând că va face acest lucru doar după ce va termina propria anchetă.

În acel avion se aflau președintele Kaczynski și zeci de oficiali de rang înalt care urmau să asiste la Katyn, în apropiere de Smolensk, la o ceremonie de omagiere a miilor de ofițeri polonezi uciși de poliția politica a lui Stalin în 1940.