Armata rusă a reușit să bruieze unele dintre dronele militare folosite de Statele Unite în Siria, afectând serios operațiunile militare, scrie nbcnews.com, care citează oficiali americani.

Drona americanaFoto: Captura LiveLeak

Rușii au început să bruieze unele drone militare de mărime mică în urmă cu două săptămâni, după o serie de acuzații de atacuri chimice în provincia Ghouta estică. Militarii ruși s-au temut că ca SUA ar putea trece la represalii pentru aceste atacuri și au început să bruieze sistemele GPS ale dronelor care operau în regiune, au explicat aceștia.

Operațiunea de bruiere constă în blocarea receptorilor dronelor pentru semnalele satelitare GPS și nu este foarte complicată, a explicat dr. Todd Humphreys, director al laboratorului de navigație radio al Universității Texas din Austin.

"Receptoarele GPS din majoritatea dronelor pot fi bruiate relativ ușor”, a spus acesta.

Humphreys, un expert în domeniu, arată că bruierea semnalului GPS poate avea consecințe majore asupra dronelor, care pot conduce inclusiv la prăbușirea aparatelor.

Analiștii americani au detectat prima oară dronele rusești de bruiere în estul Ucrainei, în urmă cu patru ani, după invadarea Crimeii, potrivit lui Humphreys. Bruierea a avut „un impact destul de semnificativ” asupra dronelor de supraveghere ale Națiunilor Unite care încercau să monitorizeze zona, menținând flota de drone la sol zile întregi.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a declarat că Statele Unite deține „suficiente măsuri de contrareacție și protecție pentru a asigura protecția aeronavelor cu sau fără echipaj uman”.

Un oficial american a confirmat însă că tactica are un impact operațional asupra misiunilor militare din Siria.

Oficiali au precizat că echipamentul folosit a fost dezvoltat de armata rusă și este foarte sofisticat, fiind eficient chiar și în cazul semnalelor criptate sau al receptoarelor anti-bruiere. Dronele afectate sunt până în prezent aparate mici de supraveghere, spre deosebire de dronele mari Predators și Reapers care operează în medii de luptă și care pot fi dotate cu armament.