Un zvon, alimentat de ziarele saudite, devine tot mai persistent, fără a fi confirmat sau dezmințit: Arabia Saudită ar vrea să sape un canal care ar transforma rivalul său, Qatarul, într-o insulă, pentru a izola și mai mult această țară, scrie AFP.

QatarFoto: Google Maps

Acesta este cel mai recent episod al unei crize care opune de peste 10 luni Qatar, pe de o parte, și Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain și Egipt, de cealaltă parte.

Aceste țări au rupt relațiile diplomatice cu Doha în 5 iunie 2017, acuzând țara că susține mișcările teroriste și acuzând o apropiere de Iran.

Boicotul este însoțit de restricții economice, precum închiderea sigurei granițe terestre a Qatarului, cea cu Arabia Saudită.

Ziarul online Sabq a fost primul care a vorbit, joia trecută, despre intenția construirii acestui canal, fiind urmat, luni, de cotidianul Al-Riyadh.

Sabq a afirmat ca proiectul, care ar putea avea valențe turistice, așteaptă unda verde din partea autorităților.

Al-Riyadh a mers mai departe evocând ideea de a adăuga un sit pentru deșeuri nucleare provenite de la viitoarele reactoare civile ale Arabiei Saudite si Emiratelor Arabe Unite.

Intoxicare, război psihologic sau proiect real? Niciun oficial saudit nu a confirmat sau dezmințit informația, în condițiile în care cele două ziare au venit cu noi detalii ale prezumtivului plan.

Canalul ar avea o lungime de 60 de kilometri și s-ar întinde de-a lungul graniței cu Qatarul.

Cu o adâncime cuprinsă între 15 și 20 de metri și o lățime de 200 de metri, canalul ar permite traficul navelor comerciale de diverse tipuri.

Canalul ar urma să fie realizat în 12 luni de noua companii saudite care se vor inspira din tehnicile folosite recent în Egipt pentru lărgirea canalului Suez.

Ideea a provocat furie la Doha unde un site oficial, Al-Araby, a scris că acest proiect „pare să fie o tentativă de a strânge blocada împotriva Qatarului”.