O serie de ciocniri violente au izbucnit marți între forțele de ordine și ocupanții ilegali ai terenurilor din Notre-Dame-des-Landes, vestul Franței, în a doua zi a operațiunilor de expulzare a acestora, la aproape trei luni de la abandonarea unui proiect de aeroport în regiune, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai mulți activiști s-au adunat în spatele unei bariere improvizate pentru a-i opri pe jandarmi în operațiunea de distrugere a taberelor, însă forțele de ordine au intrat cu un blindat, relatează Reuters.

Aproape trei luni de la abandonarea unui proiect de aeroport în regiune, guvernul a lansat luni operațiunea de mobilizare a 2.500 de jandarmi pentru a expulza activiștii care locuiesc într-o zonă de dezvoltare amânată ("ZAD"), redenumită "zonă care trebuie să fie apărată" de oponenți.

Șase activiști au fost răniți, de către grenade pentru dispersarea mulțimilor sau lacrimogene, iar din partea fortelor de ordine doi jandarmi răniți.

Jandarmii au aruncat mai multe grenade pentru dispersarea mulțimilor și au folosit gaze lacrimogene, în timp ce activiștii au aruncat cu cocktailuri Molotov, dar și altfel de proiectile aruncate cu ajutorul unei catapulte.

Intervenția ar putea dura până la sfârșitul săptămânii, a declarat ministrul de Interne, Gerard Collomb.

Ministrul de Interne al Franței a declarat că 13 dintre clădirile improvizate din Notre-Dame-des-Landes au fost deja eliminate în operațiunea deluni, urmând ca alte 20 să fie demolate.

Mai mulți ecologiști și-au contruit în zonă tabere pentru a protesta față de construirea aeroportului. Potrivit activiștilor, aeroportul ar fi compromis mediul din zonă.