O înregistrare video pare să arate lunetiști israelieni trăgând într-un palestinian neînarmat în Fâșia Gaza, căderea acestuia fiind urmată de o explozie de bucurie: ”Wow, ce imagini. Da! Fiu de cățea”.

Lunetist israelianFoto: Captura YouTube

Doi miniștri israelieni s-au mobilizat marți pentru a apăra armata, scrie AFP.

Imaginile, nedatate, au fost difuzate inițial luni seara de televiziunea privată "10" care nu a precizat cum le-a obținut și au fost apoi intens distribuite pe rețelele sociale și în presa israeliană.

Imaginile par să prezinte un palestinian în apropiere de bariera care marchează granița dintre Israel și Fâșia Gaza. La un moment dat, un soldat avertizează că în zonă este și un copil mic. Palestinianul este atins de un glonț tras dintr-o poziție a soldaților israelieni. În momentul în care palestinianul se prăbușește, se aud strigăte de bucurie: "Wow, ce imagini. Da! Fiu de cățea".

Armata israeliană nu a contestat autenticitatea înregistrării, anunțând la puțin timp după difuzare deschiderea unei „anchete aprofundate”. Dar imaginile par să descrie „aparent un eveniment care a avut loc în urmă cu mai multe luni”, a precizat armata.

Potrivit cotidianului Yediot Aharonot, imaginile au fost filmate în decembrie anul trecut. Televiziunea "10" a precizat că soldatul care a tras este anchetat.

"Totul este OK"

Difuzarea acestor imagini intervine în momentul în care armata israeliană este în centrul unei puternice polemici, după ce 31 de palestinieni au fost împușcați mortal în cadrul recentelor manifestații de la granița cu Fâșia Gaza.

"Nu este vorba de tiruri asupra unei persoane oarecare, ci asupra unui terorist care se apropie de barieră într-o zonă interzisă accesului și venind dintr-o regiune controlată de Hamas", a afirmat ministrul securității interne Gilad Erdan la postul public de radio.

"Sunt convins că totul este OK", a adăugat el, evocând o „reacție umană” din partea soldaților confruntați cu o "situație tensionată".

Și ministrul Educației Naftali Bennett a luat apărarea trupelor israeliene.

"A judeca soldații pentru că nu s-au exprimat de o manieră elegantă în condițiile în care ne apără granițele nu e ceva serios", a spus Bennett, care conduce un partid naționalist religios.

Nu se știe dacă palestinianul împușcat a murit.