Președintele Chinei, Xi Jinping, a invocat o "mentalitate caracteristică Războiului Rece", în timp ce a promis să deschidă părți ale economiei țării, scrieBBC.

Presedintele chinez Xi JinpingFoto: Wikipedia

Discursul său din cadrul Forumului Boao -denumit adesea Davos din Asia- pare a fi o încercare de a calma tensiunile dintre China și SUA.

Liderul chinez s-a angajat să reducă tarifele la autoturisme și să relaxeze cerințele pentru firmele străine care investesc în China. Cu toate acestea, au existat puține specificații cu privire la momentul în care aceste schimbări ar intra în vigoare.

Xi Jinping nu a făcut nicio referire specifică la tensiunile existente în prezent între SUA și China, însă a cerut deschidere.

"Societatea umană se confruntă cu o alegere importantă, de a deschide sau a închide, de a merge înainte sau înapoi. În zilele noastre, tendința de pace și cooperare avansează, iar mentalitatea specifică Războiului Rece este depășită. Acordarea de atenție doar propriei comunități, fără a te gândi la alții, nu poate duce decât la un zid. Putem obține rezultate satisfăcătoare doar prin insistență asupra dezvoltării pașnice și a colaborării", a declarat președintele chinez.

Washington a afirmat că promisiunile anterioare în ceea ce privește economia -inclusiv ridicarea unor bariere pentru companiile internaționale care accesează piețele și forțarea investitorilor să formeze societăți mixte și să predea proprietatea intelectuală- nu au fost îndeplinite de China.

Președintele SUA, Donald Trump, nu a reacționat încă.