Negociatorii din opoziţia siriană au confirmat duminică un acord final cu militarii ruşi privind evacuarea oraşului Douma din enclava Ghouta de Est, de lângă Damasc, anunță Reuters. Acordul fusese anunţat cu câteva ore mai devreme de surse oficiale din capitala Siriei.

Soldati rusi in Siria (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

Acordul presupune prezenţa poliţiei militare ruse în oraş, iar luptătorii din gruparea Jaish al Islam care nu vor să plece pot rămâne, fără a fi urmăriţi de forţele de securitate. Timp de şase luni, se suspendă recrutarea celor care ar trebui să satisfacă stagiul militar obligatoriu, scrie News.ro.

Sâmbătă, organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat un nou atac chimic la Douma, probabil cu clor, care nu intră în categoria armelor chimice propriu-zise. Bilanţul s-a ridicat, potrivit OSDO şi unei organizaţii medicale, la 35 de morţi.

Duminică, Damascul şi Moscova au dezminţit informaţiile. Luni va avea loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care va analiza incidentul.