Viktor Orban, cel mai vocal lider naționalist european, a spus vineri că viitorul Ungariei va fi decis pentru decenii la alegerile de duminică, el promițând că își va proteja țara de ”rugina” migranților musulmani. După o campanie electorală în care s-a prezentat drept salvatorul culturii creștine ungare în fața imigranților musulmani ce vin în Europa, toate sondajele de opinie arată că Fidesz va câștiga detașat alegerile, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un al treilea mandat consecutiv l-ar încuraja Orban, pe cel mai longeviv premier de după perioada comunistă, să întărească alianța central-europeană ce se opune politicilor migraționiste ale UE și unei integrări mai adânci în blocul european.

De asemenea, ar fi un imbold și pentru alți naționaliști din Europa Centrală, în Polonia și în vecina Austria.

”Vom câștiga din nou duminică așa cum am câștigat în trecut bătălii care păreau imposibil de câștigat pentru mulți”, a declarat Orban în fața a câteva mii de susținători e fluturau steagurile Ungariei în orașul Szekesfehervar. ”Am construit gardul, am apărat frontiera sudică… Migrația este ca rugina care încet – dar sigur – va distruge Ungaria”, a susținut liderul de la Budapesta.

Fidezs-ul lui Orban controlează mare parte din media ungare și domină agenda publică. Toate sondajele prezic o victorie duminică, însă una mai puțin spectaculoasă decît cele din 2010 și 2014.

Există și posibilitatea - mică, însă – ca fragmentata opoziție din rândurile căreia se detașează doar fosta formațiune de dreapta Jobbik să strice victoria Fidesz și chiar să o împiedice să-și păstreze majoritatea parlamentară.

Orban, 54 de ani, care și-a început cariera ca activist liberal la sfârșitul anilor ’80, a alterat fibra democratică a Ungariei în ultimii opt ani, unele voci acuzându-l de un autoritarism din ce în ce mai pronunțat. Guvernul său și-a extins controlul asupra presei de stat și – prin intermediul aliaților de afaceri – și asupra cele private.

De asemenea, afaceriști apropiați de Fidezs și Orban au preluat participații în sectoare majore ale economiei – bancar, energetic, construcțiilor sau turismului – imbogățindu-se din fonduri europene.

Campania electorală a Fidezs a fost una de diabolizare a lui omului de afaceri american de origine ungară George Soros, care, prin donațiile sale, încearcă să impulsioneze valorile liberale din estul Europei. De asemenea, combativa campanie anti-imigranți a fost bine primită de cei doua milioane de unguri care reprezință nucleul dur al Fidezs.

Potrivit estimărilor institutului Republikon, publicate joi, Fidezs ar putea obține 113 fotolii în Parlamentul cu 199 de locuri de la Budapesta. Totuși, sondajele ar putea să nu reflecte realitatea, în condițiile în care o treime dintre votanți sunt nehotărâți, iar mulți își ascund opțiunea electorală.