Viktor Orban, cel mai vocal lider naționalist al Europei, a declarat vineri că viitorul Ungariei va fi decis pentru zeci de ani la alegerile de duminică, în care el a promis că va proteja națiunea sa de "rugina" migranților musulmani, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

După o campanie în care Orban s-a poziționat ca un salvator al culturii creștine a Ungariei împotriva migrației musulmane în Europa, toate sondajele de opinie arată că partidul Fidesz conduce înaintea alegerilor.

Un al treilea mandat pentru Orban ar putea încuraja pe premierul post-comunist din Ungaria să-și solidifice o alianță central-europeană împotriva politicilor de migrație ale Uniunii Europene.

De asemenea, ar da un imbold și altor naționaliști de dreapta din Europa Centrală, din Polonia și Austria, care ar expune blocul UE la fisuri.

”Vom câștiga din nou duminică așa cum în trecut am câștigat bătălii care păreau imposibile pentru mulți”, a spus Orban câtorva mii de susținători care au fluturat steagul național în Szekesfehervar, la sud-vest de Budapesta.

”Am construit gardul, am apărat granița sudică... Migrația este ca rugina care încet, dar sigur ar consuma Ungaria”, a mai spus Orban.

Mai devreme, vineri, acesta a exprimat că există o cauză comună cu Polonia, al cărei partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS) se află sub focul Uniunii Europene din cauza refuzului de a primi cota de migranți și a efortului de a înăspri controlul statului asupra justiției și mass-mediei.

”Credem că polonezii și maghiarii au o cale comună, o luptă comună și un scop comun: acela de a construi și de a apăra patria noastră în forma pe care o dorim... creștină și cu valori naționale”, a spus Orban la dezvelirea unei statui care marchează accidentul aviatic din 2010 în care a murit președintele polonez.