Procuratura germană a dispus vineri eliberarea ”imediată” a fostului preşedinte catalan separatist Carles Puigdemont, în urma plăţii unei cauţiuni în valoare de 75.000 de euro, scrie News.ro, citând The Asociated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procuratura din Schleswig a anunţat de asemenea că Puigdemont le-a furnizat autorităţilor o adresă în Germania, unde va locui până la o hotărâre cu privire la o eventuală extrădare a sa către Spania.

Liderul separatist, în vârstă de 55 de ani, a fost reţinut pe 25 martie, după ce a intrat pe teritoriul german din Danemarca.

Madridul a cerut extrădarea sa, acuzându-l de rebeliune şi detunare de fonduri publice în vederea organizării unui referendum ilegal, în toamnă, pe tema independenţei Cataloniei faţă de Spania.

Un tribunal regional din Schleswig a hotărât joi că Puigdemont nu poate să fie extrădat în baza acuzaţiei de rebeliune, argumentând că legea germană prevede ameninţarea cu sau folosirea forţei împotriva autorităţilor.

Însă Puigdemont poate fi extrădat către Spania în baza acuzaţiei de deturnare de fonduri.

Avocaţii lui Carles Puigdemont au sosit vineri la închisoarea în care fostul preşedinte separatist catalan este încarcerat de două săptămâni.

El urmează să fie eliberat vineri, pe timpul examinării cererii Spaniei de extrădare.