Fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye a fost condamnată, vineri, de un tribunal din Seul la 24 de ani de închisoare pentru abuz de putere și corupţie, anunță AFP. Condamnarea vine după scandalul răsunător de corupție în urma căruia Park Geun-Hye a fost destituită din funcție și apoi arestată, anul trecut.

HotNews.roFoto: Hotnews

Park Geun-Hye (66 de ani) a fost aleasă președinte al Coreei de Sud în anul 2012, fiind prima femeie din țara sa aleasă în această funcție. Park Geun-Hye este fiica dictatorului sud-coreean Park Chung-Hee, al carui regim brutal a durat 18 ani, pana la asasinarea sa, in 1979.

Ironia sortii, Park Geun-Hye a ajuns la putere, în 2012, dupa ce l-a invins pe unul dintre opozantii istorici ai regimului tatalui sau, Moon Jae-In, figura a anilor negri care a platit cu libertatea lupta sa pentru drepturile omului.

Park Geun-Hye a fost destituită pe 10 martie 2017 de cea mai înaltă instanță judiciară din Coreea de Sud, fiind obligată să parasească scena politică în urma unui rasunător scandal de corupție. Ea a fost arestată imediat după destituirea din funcție.

Fosta președintă a Coreei de Sud a fost găsită vinovată în 16 capete de acuzare, printre care corupţie, abuz de putere, mită şi dezvăluirea de secrete de stat. Park trebuie să plătească și o amendă în valoare de 18 miliarde de woni.

Tribunalul din Seul a considerat că Park Geun-Hye a abuzat de funcția sa și a complotat împreună cu o veche prietenă, Choi Soon-sil, pentru a primi zeci de miliarde de woni din partea unor companii importante precum Samsung şi Lotte. Banii ar fi urmat să ajungă la fundaţii nonprofit deţinute de prietena fostei președinte sud-coreene.

Procurorii sud-coreeni ceruseră o condamnare de 30 de ani de închisoare pentru Park Geun-Hye şi o amendă de 118,5 miliarde de woni (echivalentul a 112 milioane de dolari).

Fosta președintă ar fi constrâns companii sud-coreene să plătească 77,4 miliarde de woni (echivalentul a 59 milioane de euro) către două fundaţii controlate de către prietena și confidenta sa.

Park Geun-Hye ”şi-a folosit ilegal autoritatea prezidenţială, la cererea doamnei Choi, pentru a obliga întreprinderi să dea bani fundaţiilor”, a considerat justiția sud-coreeană. ”

Întreprinderile au fost constrânse să dea sume importante de bani, iar acuzata a lăsat-o pe doamna Choi să controleze fundaţiile, însă ea nu avea dreptul să o facă”, a afirmat judecătorul care a condamnat-o pe fosta președintă a țării. ”Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut în colaborare cu doamna Choi se ridică la peste 23 de miliarde de woni”, a adăugat acesta.

Choi Soon-sil, prietena fostei președinte, a fost judecată într-un proces separat și condamnată la 20 de ani de închisoare.