Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, au apăsat împreună pe buton, la Ankara, pentru a pune piatra de temelie a Proiectului Centralei Nucleare ce se va construi la Akkuyu, a cărei licenţă a fost eliberată în anul 1976 de către Comisia pentru Energie Atomică. Simultan, odată cu punerea pietrei de temelie la Mersin a început efectiv şi aventura Turciei în domeniul energiei nucleare, scrie Milliyet, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Războaiele energetice

1. La 100 de ani de la Războiul Mondial, războaiele pentru putere pe care le poartă superputerile în diverse regiuni ale lumii în încercarea de a trasa o nouă hartă a Orientului Mijlociu, din SUA şi până în Rusia, din China şi până în statele membre UE, sunt concentrate pe energie. Pornind de la faptul că cel ce va domina din punct de vedere energetic va fi o super putere în următorii 10 ani, observăm că ţările importante aleargă, pe de-o parte, după noile tehnologii, iar pe de altă parte, încearcă să obţină o cotă cât mai mare din resursele energetice cunoscute.

Turcia, ca ţară căreia îi lipsesc resursele energetice naturale, a rămas în urmă. Începând cu anii 2000 şi-a dat seama de importanţa poziţiei sale geografice în ceea ce priveşte transportul gazelor naturale şi a început să pregătească strategii în acest sens. Dar nu a fost de ajuns şi nu a putut încă renunţa la dependenţa sa externă.

Nu este numai o investiţie

Din acest punct de vedere, producerea de energie nucleară reprezintă un punct de cotitură. Acest megaproiect va asigura 10% din consumul energetic al Turciei, va costa aproximativ 20 de miliarde de dolari, se vor construi 4 reactoare, la construcţia acestora vor lucra 10.000 de persoane, iar 3.500 de persoane vor fi angajate pentru funcţionarea acestei centrale. Iar prin darea în funcţiune a centralei nucleare, proiectată la Sinop, vom ajunge să obţinem aproximativ 20% din totatul energiei consumate din aceste două mari proiecte.

În urma protocolului semnat în 2010 cu Rusia, după 8 ani de pregătire a proiectului, una dintre valorile adevărate pe care le va produce Akkuyu va fi transferul de tehnologie. În cadrul proiectului, numărul celor care vor studia în Rusia în acest domeniu, în final se va ridica la 600 de persoane. Inginerii şi tehnicienii care vor lucra la Akkuyu, într-o nouă fază, îşi vor asuma responsabilitatea pentru ca Turcia să facă parte dintre ţările care produc înaltă tehnologie.

Relaţiile dintre Rusia şi Turcia

Akkuyu mai este important şi pentru că va menţine relaţiile dintre Turcia şi Rusia departe de crize, de evoluţii negative. Principalul motiv al revenirii într-un timp atât de scurt la relaţii bune după ce acestea păreau definitiv rupte după doborârea avionului rus, şi dezvoltarea acestor relaţii în aşa măsură încât am achiziţionat din Rusia rachete S-400, a fost nevoia pe care cele două ţări au simţit-o una faţă de cealaltă de a fi prezente în regiune.

Akkuyu este o altfel de etapă. Proiectul înseamnă consolidarea legăturilor dintre cele două ţări din punct de vedere geopolitic şi strategic, perpetuarea şi consolidarea forţei celor două ţări în regiune. Ieri, vorbind despre capacitatea energetică de la Akkuyu, preşedintele Erdoğan atrăgea atenţia asupra securităii energetice şi proiecţiei viitorului. Iar faptul că centrala va începe să funcţioneze în anul 2023, când de împlinesc 100 de ani de la proclamarea republicii, este o altă reflectare a acestei proiecţii.

Energia nucleară este un domeniu controversat. În lume, în 31 de ţări 450 de centrale nucleare sunt în funcţiune, iar numărul centralelor nucleare care se construiesc odată cu Akkuyu este de 56. Nu putem să negăm faptul că, în diverse etape, proiectul a avut de câştigat în urma criticilor ecologiştilor şi celor care l-au constestat. Existenţa acestor obiecţii înseamnă că misiunea de supraveghere privind producerea şi utilizarea energiei nucleare va continua.

În această lume nouă în care energia reprezintă "totul", vom urmări un proces în care valorile pe care le va produce Akkuyu vor fi adăugate Turciei.