Guvernul austriac condus de conservatorul Sebastian Kurz, aliat cu extrema dreaptă FPÖ, a anunțat miercuri că pregătește un proiect de lege cu valoare de „simbol” prin care se va interzice purtatul vălului de către fetițe la grădinițe și în școala primară, scrie AFP.

Burqa, un obiect controversatFoto: Agerpres

Acest proiect urmează să fie finalizat înainte de această vară, a precizat ministrul Educației, Heinz Faßmann, care a argumentat că vede în această inițiativă o „măsură simbolică”, independentă de numărul de copii vizați.

Ideea de a interzice vălul islamic în grădinițe și școala primară a fost lansată în acest week-end de vicecancelarul si liderul FPÖ Heinz-Christian Strache, în numele politicii de integrare: fetele, "cel puțin până în anul doi, trebuie protejate” și să se poată „integra și evolua liber”.

"Vrem ca toate fetele să aibă aceleași șanse în Austria”, a spus și Sebastian Kurz, 31 de ani, la postul de radio Ö1, adăugând că vrea să evite formarea de „societăți paralele”. O parte dintre măsurile acestui viitor pachet legislativ privind copiii va avea nevoie de o majoritate de două treimi pentru aprobare și, deci, de voturi din partea opoziției.

Cotidianul Kurier arată că nu există o estimare a numărului de fete care poartă văl islamic în grădinițe și în școala primară.

Carla Amina Baghajati, purtătoare de cuvânt a Comunității musulmane din Austria (IGGIÖ), importanța acordată acestui subiect este disproporționată: "Este un subiect marginal".

Dezbaterile legate de imigrație și integrare s-au aflat în centrul campaniei legislative austriece din toamnă, în condițiile în care această țară cu 8,7 milioane de locuitori a înregistrat peste 150.000 de cereri de azil, reprezentând peste 2% din totalul populației, în urma afluxului de refugiați din 2015-2016.