Războiul comercial cu China a fost pierdut în urmă cu mult timp, a afirmat miercuri președintele american Donald Trump, care a acuzat „incompetența” predecesorilor săi, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

"Nu suntem într-un război comercial cu China, acest război a fost pierdut în urmă cu numeroși ani de persoane stupide sau incompetente, persoane care reprezentau Statele Unite”, a scris acesta, într-un tweet.

Acesta a invocat încă o data deficitul comercial colosal cu China, evocând 500 de miliarde de dolari, deși în realitate e vorba de 375,2 miliarde, în 2017. "Cu furtul de proprietate intelectuală, mai sunt încă 300 de miliarde de dolari. Acest lucru nu mai poate continua!", a susținut el.

La câteva ore după publicarea de către administrația Trump, marți, a unei liste provizorii cu produse importate care ar putea fi supuse unui nou regim vamal, Beijingul a replicat cu propria sa lista, care vizează importuri de aceeași valoare: 50 de miliarde de dolari.

China a recurs la artileria grea, vizând de aceasta date produse strategice precum aeronautica, industria auto și soia, care cântăresc greu în balanță.