Delegația britanică a numit miercuri ”perversă” propunerea Rusiei de a investiga împreună otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe 4 martie în Salisbury, în cadrul unei reuniuni speciale a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), solicitată de Rusia, relatează AFP și Reuters.

Serghei si Iulia SkripalFoto: Captura BBC

”Propunerea Rusiei a unei anchete comune Marea Britanie/Rusia a incidentului de la Salisbury este perversă”, a afirmat delegația britanică pe contul său de Facebook, adăugând că a fost ”o tactică de diversiune si de dezinformare care vizează evitarea întrebărilor la care autoritățile ruse trebuie să răspundă”.

Pe de altă parte Organizația pentru Interzicerea Armelori Chimice spune într-o declarație că ”este imperativ ca Federația Rusă să răspundă întrebărilor legitime ale guvernului Britanic, să înceapă să colaboreze cu secretariatul OIAC”.

Moscova a convocat ședința Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice din Haga pentru a contracara acuzațiile din partea Marii Britanii că se afla în spatele otrăvirii lui Srigei Skripal din 4 martie și fiicei sale, Yulia, cu un agent neurotoxic în orașul englez Salisbury.

Reuniunea a început la ora 08.00 GMT la sediul OIAC de la Haga.

Întâlnirea Consiliului Executiv al OIAC are loc la o zi după ce un laborator britanic a recunoscut că nu are dovezi că substanța folosită împotriva fostului spion rus din Anglia a venit din Rusia.

"Suntem gata să cooperăm atât cu OIAC", a declarat Georgy Kalamanov, ministru adjunct al industriei și comerțului rus, care a participat la reuniunea OIAC.

Reprezentanții a 41 de state membre a Consiliului executiv a OIAC s-au reunit.