Livrarea rachetelor S-400 comandate de Turcia din Rusia ar urma să aibă loc în iulie 2019, a anunțat un responsabil turc, după ce președintele rus a anunțat accelerarea acestui contract, scrie AFP.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

"Am avansat iulie 2019 ca dată de livrare în contractul semnat cu Rusia pentru achiziția S-400", a scris marți seara, târziu, pe Twitter, subsecretarul turc pentru Industrie și Apărare, Ismail Demir.

Consilierul Kremlin pentru cooperare tehnică și militară, Vladimir Kojin, afirmase în decembrie că livrarea sistemelor antiaeriene către Ankara va începe „probabil spre finalul lui 2019 începutul lui 2020”.

Dar președintele rus Vladimir Putin a afirmat marți, la Ankara, că țara sa va „accelera” această livrare.

"Am discutat realizarea contractului pentru livrarea S-400. Și am luat decizia de a accelera livrarea acestor sisteme de apărare”, a declarat Putin, într-o conferință comună cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan a apărat decizia țării sale de a cumpăra aceste rachete, criticată în rândul aliaților din NATO din cauza incompatibilității cu sistemele de apărare ale Alianței.

"În privința S-400, e o decizie care aparține Turciei (…) Am încheiat un acord legat de S-400, am închis acest dosar, e o afacere terminată”, a spus el.