Procuratura din Torino a deschis o anchetă după ce mai mulţi inspectori vamali francezi au pătruns înarmaţi, pe 30 martie, în gara din Bardonecchia, la graniţa dintre Italia şi Franţa. Vinerea trecută, la Bardonecchia, orăşel din provincia Torino, cinci agenţi de la poliţia vamală franceză au intrat în birourile unui centru pentru migranţi pentru a face testul de urină unui bărbat nigerian pe care îl suspectau că este traficant de droguri, potrivit Il Post, citat de Rador.

Potrivit Ministerului italian de Externe, demersul agenţilor a fost foarte grav şi a încălcat acordurile bilaterale de cooperare în vigoare între cele două ţări, în timp ce, potrivit guvernului francez, nu a existat niciun fel de încălcare a legii. Acum, procuratura din Torino îi acuză pe agenţii francezi de abuz în serviciu, imixtiune în viţa privată şi violare de domiciliu.

Între timp, guvernul francez a anunţat că a suspendat temporar acordul în vigoare dintre Italia şi Franţa pentru a evita alte incidente diplomatice. Ministrul francez al finanţelor publice, Gérald Darmanin, a spus că a avertizat Poliţia Vamală să nu mai facă operaţiuni similare celei din 30 martie, de la Bardonecchia, cel puţin până când nu va avea posibilitatea să se întâlnească cu reprezentanţii guvernului italian pentru a clarifica situaţia.

"Nu a existat nicio încălcare a suveranităţii italiene", ci a fost doar o punere în aplicare a acordului din 1990, care permite efectuarea controalelor de o parte şi de alta a frontierelor", a informat pentru Agenţia Ansa cabinetul ministrului finanţelor publice, Gerald Darmanin, intervievat în cazul Bardonecchia. În această săptămână, directorul general al Poliţiei Vamale franceze, Rodolphe Gintz, se va afla în Italia, unde se va întâlni cu omologul său italian şi "va restabili acordul, deocamdată suspendat".

"Am vrut să le mulţumesc operatorilor şi voluntarilor de la centrul din Bardonecchia pentru munca eficientă pe care o depun într-un proiect instituţional gestionat de primăria din Bardonecchia", a spus prefectul din Torino, Renato Saccone, care a vizitat spaţiul din gara Alta Val Susa, la graniţa dintre Italia şi Franţa, unde, vineri seara, a avut loc raizia agenţilor vamali francezi, citeaza Rador.