Separatiştii catalani nu ar mai reuşi să obţină majoritatea în parlament în cazul organizării unor noi alegeri, rezultă dintr-un sondaj de opinie realizat de NC Report pentru ziarul "La Razón" în luna martie. Pierderea a trei locuri de către forțele separatiste - JxCat, ERC și CUP - le-ar lăsa cu 67 de locuri, cu unul sub majoritatea absolută și mai puține decât cele 70 deţinute în prezent. Ciudadanos ar fi iarăşi cel mai votat partid, cu 25,7% din voturi, cu trei zecimi mai mult decât la ​​alegerile anterioare, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ciuda îmbunătățirii minime, s-ar câștiga doar doi deputați, până la 38. ERC s-ar plasa pe locul al doilea, cu 21% din voturi și 31 de deputați, cu unul mai puțin decât în ​​prezent. La rândul său, JxCat ar pierde 2,3 procente și doi deputați, dar ar avea 32 de deputaţi, mai mult ca ERC, grație distribuției sistemului electoral. În orice caz, ar pierde 124.000 de voturi, potrivit sondajului. Acesta ar fi cel mai mare regres din rândul tuturor grupurilor.

CUP şi-ar păstra cele patru locuri. În privinţa celorlalte formaţiuni, PSC ar câștiga un deputat, cu 14,9% din voturi și ar ajunge la 18 deputaţi, datorită unui transfer de voturi de la Podemos, asigură sondajul. PP ar mai adăuga un deputat şi ar ajunge la cinci, cu 4,8% din electorat. Catalonya En Comú-Podem ar ceda un deputat, rămânând cu șapte, din cauza pierderii a 70.000 de voturi. Separatiştii ar trebui să caute noi alianțe pentru a merge înainte cu programul lor politic, ceva care ar putea fi făcut cu sprijinul comunelor, o posibilitate pe care nu o exclude formațiunea condusă de Xavier Domènech, care afirmă că cea mai bună cale de ieșire din actualul bloc o reprezintă "formarea unui guvern care să grupeze 'catalanismul'".

Dar același lucru este valabil și pentru grupul parlamentar constituționalist, care ar ajunge la o majoritate absolută cu sprijinul comunelor, adăugând cei 38 de deputați CS, cei 18 ai PSC, cei 5 din PP și cei 7 deputați ai săi. În total, ar fi 68 de deputați. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de repondenţi spanioli în vâstă de peste 18 ani în 73 de municipalități din Catalonia, cu 400 de repondenţi în Barcelona și câte 200 în Tarragona, Girona și Lleida.

El a avut loc între 22 și 28 martie, iar marja aproximativă de eroare este de 3,3% .