Un avocat olandez care a lucrat cu fostul director de campanie al lui Donald Trump a fost condamnat marți la Washington la 30 de zile de închisoare, după ce a mințit în cadrul anchetei privind ingerința rusească în alegerile americane din 2016, scrie AFP.

Alex van der ZwaanFoto: Captura Twitter

Alex van der Zwaan este prima persoană condamnată în cadrul investigațiilor tentaculare conduse de procurorul special Robert Mueller. Acesta a pledat vinovat în februarie pentru mărturie mincinoasă în fața unui judecător federal.

Olandezul, în vârstă de 33 de ani, a lucrat în cadrul unei echipe însărcinate cu cosmetizarea imaginii fostului președinte ucrainean, în cooperare cu viitorul director de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort.

Acesta a mințit în 3 noiembrie 2017 anchetatorii FBI care făceau parte din echipa lui Mueller în ceea ce privește discuțiile cu Richard Gates, fost asociat al lui Paul Manafort.

Avocatul a lucrat în Londra pentru cabinetul internațional Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, care a efectuat un intens lobby în favoarea președintelui ucrainean susținut de Moscova, Viktor Ianukovici. Acesta a fost alungat de la putere în 2014 de o mișcare populară anticorupție.

Manafort și Gates au fost inculpați la sfârșitul lui octombrie de către Mueller, care a reținut 12 capete de acuzare, printre care complot împotriva SUA, spălare de bani, mărturii mincinoase și nedeclararea conturilor deținute în străinătate.

Avocat poliglot și rusofon, Alex van der Zwaan este ginerele oligarhului rus German Khan.