Situaţia din Balcani s-a complicat foarte mult după asasinarea politicianului sârb Oliver Ivanovic, a declarat, într-un interviu pentru emisiunea matinală "Bună dimineaţa, Bulgaria" a Radio Focus, generalul Kircio Kirov. "Refuzul Priştinei ca organele sârbe de securitate să ia parte la anchetă a complicat situaţia", a adăugat Kirov. În opinia sa, pe fundalul vechii ostilităţi între etnia albaneză şi sârbi, situaţia din Peninsula Balcanică arată astfel, potrivit Rador, care citeaza Chasa24.bg.

Oliver IvanovicFoto: Wikipedia

"Cea de-a doua linie de demarcaţie reprezintă dorinţa celor 10 municipalităţi sârbe din partea de nord a Kosovo de a îşi forma propria comunitate", a explicat generalul. "Evident că aici, în spatele forţelor care acţionează la nivel local stau şi altele forţe internaţionale mai mari. În spatele celor albaneze stă SUA, în spatele Belgradului stă Moscova. Toate acestea au influenţă asupra acţiunilor Serbiei în Priştina.

Pentru Rusia, care îşi pierde influenţa în regiunea Balcanilor, este deosebit de important să păstreze Serbia ca reprezentant al său în regiunea Balcanilor de Vest", a explicat el. Generalul Kircio Kirov a adăugat că Moscova este interesată ca situaţia în Serbia să se menţină aşa cum e, fapt din cauza căruia a fost dictată corespondenţa între preşedintele Vladimir Putin şi Aleksandr Vucic. "Pe de altă parte, Rusia nu este interesată de continuarea eforturilor Serbiei de a adera la UE", a spus Kirov.

"În acest sens, tensiunile de la frontiera de sud a Serbiei reduc tendinţa sârbă de a îndeplini cerinţele de aderare la UE", a mai spus generalul.