Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a apreciat că problema Kosovo are două soluții, dar propunerea de menținere a conflictului înghețat este preferată de majoritate. "Platforma de rezolvare a problemei Kosovo se va baza pe necesitățile Serbiei, pe supraviețuirea Serbiei în viitor și nu pe glorificarea trecutului" – a transmis Vucic, potrivit Rador.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres / Tanjug

"Marea majoritate a participanților la dialogul intern privind Kosovo a pledat pentru menținerea status-quo-ului și a conflictului înghețat și așteptarea unor circumstanțe favorabile Serbiei" – a apreciat Vucic la masa rotundă organizată la Belgrad în cadrul dialogului intern pe tema Kosovo.

Vucic a declarat că nu este adeptul acestei soluții, deoarece cu trecerea timpului Serbia va suferi pierderi, iar cealaltă parte va fi în avantaj. Vucic a declarat că atunci când va prezenta platforma de rezolvare a problemei Kosovo va încerca să propună o soluție bazată pe necesitățile și viitorul Serbiei. "Această soluție nu va umili Serbia, dar dacă nu va fi acceptată o viitoare elită politică va trebui să rezolve ceea ce noi nu am putut rezolva astăzi" – a transmis Vucic, adăugând că viitorul Serbiei depinde de ce se va realiza în viitoarele șase luni.

Vucic a declarat că și Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că Serbia nu poate accepta să piardă totul, iar cealaltă parte să câștige totul. Vucic a declarat că dialogul cu Pristina va continua, dar nu se știe care va fi viitorul format. "Când vor îndeplini tot ceea ce s-a semnat, vom fi pregătiți de continuarea discuțiilor" – a declarat Vucic