Studenții de la Universitatea Exeter care spun că au fost supuși abuzului rasist cer schimbări sistemice în tratarea prejudecătilor. Chris Omanyondo, Arsalan Motavali și Român Ibra, toți în varstă de 21 de ani, s-au prezentat la The Guardian pentru a descrie incidentele de rasism, inclusiv una în care susțin că Ibra a fost numit "negru" de un grup de colegi, potrivit The Guardian.

Cinci studenți de la universitatea au fost suspendați în martie în urmă unor plângeri în legătură cu niște mesaje trimise de un student pe un grup de Whatsapp, de tipul: "dacă nu ești englez, du-te acasă" sau "avem nevoie de un război de rasă ".

Că răspuns, sute de studenți au participat la un raliu anti-rasism din campus pentru a-și exprimă îngrijorarea cu privire la "comentariile recente rasiste și misogine" și la "problemele de sistem" din spatele lor. Cei trei tineri au spus că: "Trebuie să existe o mare schimbare în modul în care instituțiile academice se ocupă de rasism. Universitătile trebuie să-i învețe pe toți studenții că rasismul sub orice formă nu este în regulă."

Într-o declarație pentru The Guardian , Omanyondo, Motavali și Ibra au spus: "Aceste incidente se intamplă tot timpul, dar nu sunt toate vizibile."

În februarie 2017, Exeter a lansat o investigație după ce s-a găsit însemnat "Drepturi pentru albii" într-un hol al clădirii. Incidentul a urmat după ce în 2016 au fost puse pe Facebook fotografii cu studenți care purtau tricouri cu frazele: "Nu vorbi cu mine dacă nu ești alb "și" Holocaustul a fost un moment bun ".

Un purtător de cuvânt a spus că: "Universitatea consideră că orice formă de comportament rasist sau discriminatoriu este inacceptabilă, iar acțiunile celor implicați sunt în contrast cu marea majoritate a studenților care contribuie la construirea comunitătii universitare toleranțe și incluzive".