Israelul a anulat luni un controversat proiect de expulzare a migranților africani și a semnat în schimb un acord cu ONU pentru reinstalarea unei părți a acestora în țări occidentale, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

"Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați și Israelul au ajuns la un acord ce permite plecarea a cel puțin 16.250 de migranți africani spre țări occidentale, în timp ce statul Israel va regla statutul celor care vor rămâne pe loc", a informat biroul de presă al premierului israelian Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Guvernul lui Netanyahu intenționa inițial să le acorde migranților termen până la începutul lui aprilie pentru a alege fie să plece - în țară de origine sau într-un stat terț -, fie să fie plasați în detenție pe termen nedefinit.

Acest proiect a declanșat numeroase critici, în special din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și a ONG-urilor. În ultimele săptămâni, manifestații ce au adunat zeci de mii de persoane au avut loc în mai multe orașe din țară.

Potrivit Ministerului de Interne israelian, 42.000 de migranți africani - cei mai mulți originari din Sudan și Eritreea - trăiesc în Israel, jumătate dintre ei - femei și copii - nefiind amenințați de acest plan.

Marea majoritate a acestor migranți au sosit după anul 2007, infiltrându-se prin Sinaiul egiptean. Însă frontiera cu Egiptul, la acea vreme permeabilă, a devenit între timp aproape ermetică. Ei s-au instalat în număr mare în cartierele sărace din Tel Aviv.

"Acordul semnat cu UNHCR permite anularea imediată a expulzarilor către o țară terță, așa cum era prevăzut în planul precedent", a precizat biroul premierului israelian.

Potrivit lui Benjamin Netanyahu, acest acord va permite mutarea unei părți a acestor migranți africani în "țări dezvoltate precum Canada, Germania sau Italia".