Un grup de cercetători s-au folosit de optogenetica (cea mai nouă metodă de studiu a creierului) și implanturi pe creier pentru a determina șoarecii de laborator să ignore mâncarea și sexul, relatează Motherboard.

Soarece teleghidatFoto: YouTube

Cercetătorii au manipulat părțile creierului șoarecilor care doresc și urmăresc obiecte, stimulându-le cu un fir de fibră optică. Acest proces, numit optogenetica, pornește și oprește neuroni folosindu-se de impulsuri de lumină. Pornind lumina, șoarecii erau determinați să își dorească o minge care era agățată în fața lor. Cercetătorii i-au putut face pe șoareci să meargă prin poziționarea unei bile într-o anumită direcție și stimulând partea din creier responsabilă pentru dorința față de obiecte.

Oamenii de știință au testat "șoarecele-robot" prin plasarea lui într-un labirint plin de distrageri, inclusiv un șoarece de sex feminin, mâncare, teren accidentat și o punte îngustă. Fără stimularea cu lumină, acesta s-a lăsat distras. Cu stimularea luminii și direcționat de către mâna omului prin intermediul mingii, șoarecele a mers direct către capătul labirintului