Ministrul german de Externe, Heiko Maas, vrea să reia dialogul cu Rusia şi gradual să îmbunătăţească legăturile după expulzările diplomatice cauzate de atacul asupra fostului spion rus în Marea Britanie, pentru care Anglia o învinovăţeşte pe Rusia, relatează Reuters.

Serghei si Iulia SkripalFoto: Captura BBC

Cancelarul german Angela Merkel şi Maas s-au alăturat Statelor Unite şi celorlalte ţări europene care au sprijinut Marea Britanie în operaţiunea de expulzare a diplomaţilor ruşi, după atacul cu agent neurotoxic asupra fostului spior rus Serghei Skripalşi a fiicei sale, Yulia.

Maas, membru al Partidului Social Democrat din Germania (SPD) care a avut o viziune împărţită asupra modului în care să trateze scandalul cu Moscova, a spus pentru Bild am Sonntag că multă încredere a fost pierdută din cauza comportamentului Rusiei.

"În acelaşi timp, avem nevoie de Rusia ca partener pentru a soluţiona conflictele din zonă, pentru dezarmare și ca un pilon important al multilateralismului", a spus el în ziar.

"Prin urmare, suntem deschisi pentru dialog și încercăm să reconstruim puțin câte puțin încrederea dacă Rusia este gata".

Cu toate acestea, el a apărat decizia de a expulza diplomaţi ruşi, "pentru a arăta solidaritatea cu Marea Britanie, dar şi ca un semn de unitate".

În ultima săptămână , Germania a expulzat patru diplomaţi ruşi, iar Moscova a replicat cu acelaşi număr.

Unii dintre social-democraţi au cerut "marii coaliţii" a partidului şi conservatorilor lui Merkel să asigure că nu va începe un nou "Război Rece".