Vaticanul va organiza luna viitoare un curs de pregătire a preoţilor în exorcizare, în contextul în care cererile de eliberare din posesia demonilor a crescut în întreaga lume, relateazăThe Guardian.

Slujba de exorcizare in BacauFoto: Captura YouTube

Criticii spun că exorcizarea a devenit o industrie în care ţinte sunt persoanele LGBT şi cei cu probleme de sănătate mentală, întrucât unii cred că sexualitatea sau problemele psihiatrice sunt urmare a posedării demonice.

Asociaţia Internaţională a Exorciştilor, cu baza la Vatican şi care reprezintă peste 200 de preoţi catolici, anglicani şi ortodocşi, spune că solicitările de exorcizare au crescut într-atât de mult încât reprezintă "o urgenţă pastorală".

Potrivit unui preot din Sicilia, numărul italienilor care susţin că sunt posedaţi este de 500.000 pe an.

Preotul Cesare Truqui spune că mulţi dintre creştini nu mai cred în existenţa diavolului şi sunt puţini preoţi care sunt dispuşi să înveţe doctrina şi practica eliberării sufletelor de posedarea demonică.

Şi un preot din Irlanda, Pat Collins, spune că este "inundat" aproape zilnic de cereri de exorcizare.

"Aflu cu disperare că oamenii cred cu mintea lor - bine sau greşit - că sunt afectaţi de un spirit malefic", a spus acesta, care a adăugat că el crede că, în cazul celor mai mulţi, oamenii sunt în eroare, dar când vin cu problema asta la biserică, acea biserică nu ştie ce să facă cu ei.

Şi preoţii din SUA au raportat o creştere a cererilor de exorcizare, însă numărul mic de clerici pregătiţi în exorcizare a deschis calea către creşterea numărului de "operatori independenţi" din Europa, care care eliberează oamenii şi casele de demoni pentru sume de până la 500 de euro.

The Guardian citează un raport publicat pe un site de studii religioase,Theos, care spune că unii creştini tratează problemele de sănătate mintală ca fiind ceva spiritual, astfel încât dacă cineva suferă de depresie, preoţii îi îndeamnă către rugăciune. De asemenea, articolul citat ar releva că creşterea cererilor din Marea Britanie a crescut din cauza "comunităţilor de imigranţi şi a bisericilor penticostale care sunt foarte deschise cu privire la serviciile lor de exorcizare".

Cursurile de la Vatican, care se vor desfăşura în perioada 16-21 aprilie, se vor centra pe exorcism şi rugăciunea de eliberare, un anumit tip de rugăciune folosită pentru eliberarea de demoni.