Reuniunea de vineri a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia din Gaza a fost publică, după ce a devenit evident că nu se va putea adopta o declaraţie, informeazăAgerpres, care citeaza Reuters.

Consiliul de Securitate al ONUFoto: AGERPRES

Conform convocării făcute de Kuweit, cei 15 membri ai Consiliului ar fi trebuit să se întâlnească în spatele uşilor închise, după ce manifestaţiile palestinienilor din Gaza s-au soldat vineri, potrivit surselor medicale locale, cu cel puţin 16 morţi şi sute de răniţi.

Protestele palestinienilor, care cer ca în fiecare an Israelului să permită repatrierea celor expulzaţi, sunt programate să dureze şase săptămâni, dar au degenerat în violenţe încă din prima zi. Militarii israelieni au ripostat cu gloanţe şi gaze lacrimogene la sticlele incendiare şi pietrele aruncate de tinerii palestinieni.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut o anchetă independentă şi transparentă privind victimele din Gaza, a anunţat purtătorul de cuvânt Farhan Haq, citat de Reuters. Guterres a cerut celor implicaţi să se abţină de la orice acţiuni care pot provoca noi victime, în special prin expunerea civililor la pericole.

Israelul nu a participat la reuniunea Consiliului de Securitate, deoarece începând de vineri seara evreii sărbătoresc Pesach, a explicat diplomatul american Walter Miller, potrivit Reuters.