Guvernul francez va prezenta la mijlocul săptămânii viitoare un proiect privind reforma instituțională promisă de Emmanuel Macron și care prevede o reducere cu 30% a numărului de parlamentari, a anunțat președinția, citată de AFP.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Președintele Macron i-a primit vineri pe președinții Adunării François de Rugy și Senatului Gérard Larcher pentru a găsi un compromis asupra acestui subiect. La ședință a participat și premierul.

"Au existat avansuri pe toate subiectele în cadrul acestei reuniuni de la Elysée dar nu un acord" în privința reducerii cu 30% a numărului de parlamentari, au declarat surse din anturajul președintelui Senatului, după ce surse apropiate șefului statului afirmaseră contrariul și anunțaseră un acord asupra acestui ultim punct.

Franța are în prezent 577 de deputați și 348 de senatori cea ce - raportat la populație - plasează țara în media europeană.

Cei patru nu au ajuns la un acord nici în ceea ce privește cota de proporționalitate la alegerile parlamentare, o altă promisiune din campania lui Macron.

Premierul va prezenta la sfârșitul săptămânii viitoare marile linii ale acestei reforme, care ar urma să conțină și limitarea la trei a numărului de mandate succesive pentru parlamentari și primarii marilor orașe.