Franţa s-a oferit să medieze conflictul din nordul Siriei, unde Turcia a lansat o campanie militară împotriva militanţilor kurzi în ianuarie, notează new.ro, care citeaza BBC. Ankara doreşte să înlăture miliţia kurdă YPG, pe care o consideră o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu membrii Forţelor Democrate Siriene (SDF), majoritatea kurzi, inclusiv cu YPG.

Emmanuel MacronFoto: Wikimedia Commons - Aron Urb

Macron şi-a exprimat dorinţa faţă de un dialog între Turcia şi kurzi.

Biroul preşedintelui francez a comunicat că Macron a „a onorat sacrificiile şi rolul determinant” al Forţelor Democrate Siriene în lupta contra Statului Islamic.

Franţa a fost ţinta unor atacuri teroriste ale Statului Islamic în ultimii ani, printre care şi atacurile de la Paris care au omorât 130 de persoane în 2015.

Săptămâna trecută, un simpatizant ISIS a ucis trei persoane în sudul Franţei, printre care şi un poliţist care a murit după ce a făcut schimb de locuri cu un ostatic.

DE CE SUSŢINE FRANŢA SDF?

SDF este un aliat cheie al SUA în lupta împotriva ISIS iar miliţia YPG este o componentă importantă a acestei organizaţii. Franţa şi SUA au furnizat armament şi pregătire pentru a susţine lupta îmitriva ISIS.

De asemenea, SUA susţin că YPG nu are nicio legătură directă cu PKK, despre care Turcia spune că este o organizaţie teroristă.

Macron a declarat că va susţine „stabilizarea” zonei de securitate din nord-estul Siriei pentru a opri ISIS.

Oficialii kurzi afirmă că preşedintele francez s-a angajat să trimită mai multe trupe în zonă, dar Parisul nu a oferit comentarii.